DNA-ul pădurilor

oprim infracționalitate de tip mafiot din domeniul mediului

Allen Coliban DNA-ul Padurilor

Cred cu tărie că defrișările și poluarea sunt, în primul rând, probleme de corupție și abia apoi probleme de mediu. România are probleme grave de mediu. Acestea provoacă pierderi de vieți omenești și probleme economice majore. 

Din păcate, și Brașovul s-a confruntat în ultimii ani cu multe și grave probleme de mediu.

Acum, va fi mai ușor să îl protejăm, deoarece am reușit să trecem prin Parlament legea de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), supranumit DNA-ul pădurilor, pe care am inițiat-o alături de alți parlamentari USR.
Aceasta este o structură specializată în a apăra dreptul românilor la un mediu sănătos și echilibrat ecologic, așa cum este prevăzut în Constituția României.

Groapa de gunoi Fin-Eco, care nu respectă mai multe legi și la care municipalitatea este printre acționari, ar fi putut face obiectul unui dosar la DIIM.

Drumul forestier Gorița, intervențiile fără autorizații în cadrul natural al Brașovului, arderile de gunoaie, depozitarea neconformă a gunoaielor – toate acestea ar fi putut face obiectul unor anchete ale noii instituții specializate pe mediu.

La fel de bine ar fi putut fi anchetate poluarea industrială de care se plâng locuitorii din Bartolomeu și Avantgarden și modul cum a fost constituit Planul Integrat de Calitatea Aerului (PICA) pentru municipiul Brașov, unde principala sursă de poluare cu pulberi în suspensie și a treia sursă de poluare cu noxe este cea industrială, dar nu a fost impusă nicio măsură de remediere.

Pe toate acestea am încercat să le oprim cu petiții și proteste. De azi înainte, cetățenii și activiștii de mediu vor avea sprijin într-o instituție care chiar are pârghiile de a opri infracțiunile.

 

Allen Coliban DNA-ul Padurilor

 

De unde a venit ideea înființării DNA-ului pădurilor?

Sunt Președinte al Comisiei pentru Mediu din Senat și mare parte dintre semnalele pe care le-am primit în ultimii ani fac trimitere directă la infracționalitate de tip mafiot din domeniul mediului.

Mafia din domeniul mediului din România este un lucru cert, reliefat în cifre:

  • 20 de milioane de metri cubi ce dispar din pădurile României
  • 25.000 de morți anual din cauza poluării
  • infringement pe mai multe capitole de mediu care ne va costa sute de milioane de euro anual
  • gropi de gunoi care sunt adevărate bombe ecologice
  • albii ale râurilor distruse de balastiere ilegale.

Ce a făcut statul român împotriva acestei mafii până acum? Aproape nimic – doar câteva dosare pe infracționalitate forestieră, cu un volum total departe de dimensiunea prejudiciului și ZERO dosare pe restul infracțiunilor de mediu.

Din aceste motive am inițiat înființarea DIIM și mă bucur că, de acum, mafia mediului are ca adversar o instituție specializată, cu personal pregătit corespunzător.

Constituirea DIIM este un proiect al USR la care am lucrat împreună cu parlamentarii USR: Cornel Zainea, Mihai Goțiu, Stelian Ion, Silviu Dehelean, Daniel Popescu și George Dircă.

 

 

Allen Coliban DNA-ul Padurilor

Cum va funcționa DIIM?

Infracțiunile de mediu vor fi soluționate de procurori specializați pe astfel de probleme, cu concursul agenților judiciari detașați, pe baza studiilor efectuate de specialiști tehnici pe probleme de mediu, interni.


DIIM va soluționa cazurile prezentate, cu celeritate și precizie, lucrând continuu pentru identificarea și dezmembrarea rețelelor de corupție ce acționează în domeniul său de activitate, propunându-și să descurajeze orice fapte viitoare.


DIIM va prezenta anual un raport asupra activității sale, raport care va fi prezentat Parlamentului de către Ministrul Justiției.


DIIM va analiza problemele de impact de mediu așa cu rezultă ele din cazurile primite și va propune modificări legislative în domeniu.


Sursele de finanțare pentru funcționarea DIIM vor fi integral din bugetul de stat.


Îmi doresc ca o parte a angajaților DIIM să fie transferați din structurile deja existente.


Celor care spun că nu era necesară crearea unei noi instituții, le spun că România pierde anual echivalentul unui miliard de euro doar din cantitățile de lemn ce dispar ilegal din pădurile țării. Alte sute de milioane de euro am putea pierde pe cazurile de infringement. DIIM trebuie privit ca o investiție importantă pentru România.

Implică-te în dezvoltarea Brașovului!

Toate marile schimbări politice din ultimii ani s-au întâmplat pentru că cetățenii au decis să nu stea deoparte. Primul pas este să fii informat.

În fiecare săptămână, trimit brașovenilor pe e-mail detalii legate de activitatea pentru Brașov, inițiative ale societății civile, noutăți despre administrația orașului.