Groapa de gunoi Fin-Eco

problema mirosurilor din Brașov

Groapa de gunoi Fin-Eco - Prpblema mirosurilor din Brasov

Știm că Brașovul are o problemă cu mirosurile neplăcute de mai mulți ani. Această problemă a fost negată de autoritățile brașovene și de primarul Scripcaru până de curând. 

Am fost primul om politic care a adus în discuția publică problematica calității aerului și, în mod particular, pe cea a mirosurilor. Am indicat groapa de gunoi ”ecologică” ca fiind o importantă sursă de mirosuri care afectează viețile locuitorilor din Triaj, Craiter, Florilor și Astra, am prezentat public dovezile adunate și am expus vinovații.

Nu, nu este vorba doar de disconfort olfactiv. Atunci când simți mirosurile de la groapa de gunoi, cel mai adesea sunt emanate gaze nocive precum hidrogenul sulfurat.

Hidrogenul sulfurat este un gaz toxic, folosit în trecut drept gaz de luptă. E un asfixiant, având efect de blocare a centrului respirator și, secundar, de formare a unui complex cu hemoglobina. De asemenea, apar efecte iritante la nivelul conjunctivelor și mucoasei respiratorii, prin mirosul neplăcut, precum și efecte nespecifice de tip neuropsihic. Studiile medicale mai noi vorbesc chiar despre o asociere între poluarea olfactivă și afecțiuni neurodegenerative ca Alzheimer sau afectarea bulbului olfactiv la copii. Cu toate acestea, nu au fost efectuate studii de impact asupra sănătății populației.

Am descoperit o serie de nereguli, am sesizat autoritățile competente și am organizat dezbateri publice și conferințe de presă prin care am căutat să-i informez corect pe brașoveni.

O problemă gravă este nerespectarea distanței minime de 1000 de metri între groapa de gunoi și zonele locuite. Între muntele de gunoaie și primele locuințe nu sunt nici 500 de metri. S-a încălcat legea încă de la construirea gropii de gunoi. După aprecierile specialiștilor cu care m-am consultat, această distanță ar trenui să fie de minim 5000 de metri. 

Celula 1 avea o capacitate de umplere de 100% din septembrie 2010, dar societatea Fin-Eco, la care Municipiul Brașov este acționar, nu și-a îndeplinit obligația de a o închide imediat, conform legii. Mai mult, în cazul celulei 1 au fost forate puțurile pentru instalația de captare și ardere a gazelor emise, dar lucrările nu au fost finalizate și au rămas puțurile, care au facilitat degajarea mirosurilor. Aproape zece ani deșeurile descompuse au degajat în atmosferă, la liber, cantități enorme de gaze toxice și puternic mirositoare. 

Nici celula 2, umplută complet în martie 2017, nu a fost închisă.
Din 18 ianuarie 2017 se operează pe a treia celulă despre care se estimează că ar fi plină peste un an. Deși Direcția de Sănătate Publică a cerut societății Fin-Eco să facă un studiu de impact asupra populației în urmă cu peste un an, nu l-a realizat până acum. Este vorba, în primul rând, de sfidare la adresa brașovenilor afectați de gazele toxice emanate de groapa de gunoi.

Totodată, societatea Fin-Eco, la care municipalitatea este acționar, și-a asumat responsabilitatea de a închide fosta groapă de gunoi, depozitul neconform de la Timiș-Triaj, cu ocazia intrării pe piață, la mijlocul anilor 2000. Și această groapă este pe lista de infringement a României pentru că nu au fost întreprinse de mai bine de zece ani obligațiile asumate.

Groapa de gunoi Fin-Eco - Prpblema mirosurilor din Brasov

După proteste și sute de sesizări, primarul Scripcaru a organizat singura dezbatere publică pe tema poluării din Brașov în 20 decembrie 2019, într-o zi de vineri, la prânz, la câteva zile înaintea Crăciunului. Totuși, interesul cetățenilor pentru dezbatere a fost unul mare.

”N-avem pârghii!” Așa s-a plâns primarul Scripcaru cu ocazia dezbaterii din 20 decembrie 2019, organizate la insistența societății civile brașovene, și a căutat vinovații în alte părți. Adevărul este, însă, că pe primarul Scripcaru nu l-a interesat subiectul calității aerului, de vreme ce a negat atâta timp existența acestei probleme în orașul nostru sau a dat vina pe fertilizările naturale.

Groapa de gunoi Fin-Eco - Prpblema mirosurilor din Brasov

Implică-te în dezvoltarea Brașovului!

Toate marile schimbări politice din ultimii ani s-au întâmplat pentru că cetățenii au decis să nu stea deoparte. Primul pas este să fii informat.

În fiecare săptămână, trimit brașovenilor pe e-mail detalii legate de activitatea pentru Brașov, inițiative ale societății civile, noutăți despre administrația orașului.