Despre Mine

Sunt senator USR de Brașov, iar anul acesta voi candida din partea Alianței USR-PLUS la Primăria Brașov. 

Port în Parlament încrederea și vocea celor care în 2016 au ales să facem în România altfel de politică. Lupt pentru justiție, pentru mediu și pentru reformele de care are nevoie țara noastră pentru a se dezvolta.

Sunt născut și crescut în Șcheii Brașovului, întors în oraș după studii. Sunt tată și îmi doresc ca ambele mele fiice să trăiască în Brașov. Într-un Brașov care să le ofere oportunitățile unui oraș european de top.

Allen Coliban profil

Tu ce-ți dorești pentru Brașov?

Activitate parlamentară

În cei trei ani și jumătate de când sunt parlamentar, mi-am propus să-i reprezint cât mai bine pe cetățenii români și, în mod special, pe brașovenii care au avut încredere în mine și în USR. 

Mai mult, mi-am propus să recredibilizez, după puterile mele, Parlamentul României, această instituție foarte importantă pentru democrația noastră tânără, dar care a fost confiscată de multe ori de interese meschine și care pe bună dreptate este azi detestată de către majoritatea cetățenilor români. Cred mult în democrație, stat de drept, în dezbateri publice și în datoria aleșilor de a-și motiva deciziile în fața alegătorilor. 

În calitate de senator, de preşedinte al Comisiei pentru Mediu și de vicepreședinte al Comisiei de Transporturi și Infrastructură, am iniţiat numeroase dezbateri şi anchete pe plan local şi naţional pe teme de mediu, dezvoltare urbană şi activităţi spotive, am militat pentru protejarea pădurilor şi biodiversităţii, am fost co-iniţiator al Legii mirosurilor, am fost un susţinător vocal al Aeroportului Braşov, al Spitalului Municipal şi al transparentizării administraţiei locale și am luptat, alături de ceilalţi parlamentari USR, împotriva corupţiei locale şi naţionale.

Cele mai importante legi pe care le-am co-inițiat:

Am depus o inițiativă legislativă pentru organizarea unui referendum în urma căruia cetățenii să fie consultați la angajarea bugetară pentru proiecte care depășesc de 3 ori bugetul local. Respinsă de Senat.

Allen Coliban Senator USR de Brasov

Inițiative legislative în domeniul gestionării deșeurilor:

  • creșterea distanței de la 1 km la 5 km între viitoarele depozite de deșeuri și așezările umane. Respinsă de Senat.
  • spații dedicate colectării, depozitării și evacuării pe fracții a deșeurilor menajere, pentru viitoarele clădiri. Respinsă de Senat.
  • managementul deșeurilor de medicamente, returnarea la farmacii în vederea trimiterii la incinerare. În curs de depunere la Senat.

În scopul îmbunătățirii cadrului legislativ pentru asigurarea calității aerului, am depus Legea Mirosurilor, ce acoperă un vid legislativ în domeniul calității aerului şi care își propune să ofere autorităților pârghiile legislative necesare pentru un mai bun control al surselor de poluare olfactivă. Blocată la Camera Deputaților.

Două inițiative legislative, pe domeniul arii protejate, care protejează populațiile de ciocârlii și de capre negre din România – declararea caprei negre și a ciocârliei simboluri naționale, cu efectul scoaterii lor de pe listele de recoltare (împușcare). Legea privind Capra Neagră a fost respinsă de Senat. Legea privind Ciocârlia a trecut tacit de Senat.

Propunere legislativă privind regimul ariilor naturale protejate urbane și conservarea biodiversității urbane – Măsura este menită a contracara poluarea, în condițiile în care ariile naturale protejate urbane sunt adevărați ”plămânii verzi” ai orașelor românești sufocate de o dezvoltare imobiliară haotică și de asaltul construcțiilor asupra parcurilor și spațiilor verzi.

Proiect de lege privind înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), o instituție pe modelul DIICOT care să activeze la nivel național și să combată infracțiunile împotriva mediului înconjurător.

Pachet de inițiative legislative care își propun îmbunătățirea calității apei de băut în România, dar și a accesului la apă potabilă al tuturor cetățenilor:

  • Prima inițiativă legislativă este despre accesul tuturor persoanelor, la cerere și gratuit, la apă potabilă de la robinet în instituțiile publice și unitățile de alimentație publică, care a trecut tacit de Senat.
  • A doua inițiativă legislativă este despre primirea unui filtru de apă gratuit dacă la testare apa de la robinet din locuință se dovedește a fi necorespunzătoare, trecută tacit de Senat.

Inițiativele legislative pe deșeuri și calitatea aerului pot fi consultate aici: https://mediu.usr.ro/projects/initiative-legislative/

Allen Coliban Senator USR de Brasov


 

Realizări și mari victorii:

MEDIU

1. Deșeuri

În anul 2017, în calitate de Președinte al Comisiei pentru Mediu din Senatul României, am inițiat și am desfășurat o anchetă la scară națională pentru a documenta disfuncționalitățile și neconformitățile sistemului de management al deșeurilor: https://mediu.usr.ro/projects/raport-ancheta-deseuri/

2. Calitate aer

Încă de la începutul activității parlamentare, am adus în atenția opiniei publice problemele legate de calitatea aerului, atât la nivel național, cât și la nivelul municipiului Brașov.

Am fost primul om politic care a adus în discuție faptul că sursa mirosurilor din Brașov este depozitului ecologic zonal Brașov administrat de S.C. Fin-Eco S.A., prezentând şi soluţiile posibile. Am participat proactiv la dezbaterea publică privind reautorizarea depozitului regional de deșeuri FIN-ECO, precum și în toată procedura privind emiterea acestei autorizații de mediu în care au fost integrate multe din propunerile mele privind monitorizarea calității aerului.

Am fost primul om politic care a vorbit despre problema poluării aerului din Municipiul Brașov cu particule în suspensie (PM10 și PM2.5), propunând soluții alternative, instalând aparate de măsură independente și făcând publice rezultatele.

În luna noiembrie 2018, am demarat o campanie de măsurare paralelă a calității aerului prin instalarea de senzori la sediile USR din București și Brașov. Senzorii sunt o soluție propusă de URADMonitor din Timișoara – ficși și mobili – și citesc mai multe noxe inclusiv particule – PM10 și PM2,5 – pentru care ne aflăm în infringement. La nivel de Brașov, senzori au arătat constant și repetat depășiri ale noxelor la nivel de municipiu Brașov.

Am depus sesizări repetate la Comisariatul Județean Brașov al Gărzii de Mediu cu privire la diferite încălcări ale legislație în domeniu, în special pe incinerări ilegale pe raza județului Brașov și funcționare ilegală a unei turnătorii de materiale neferoase pe raza UAT Codlea.

Inițiativa USR cu privire la introducerea hidrogenului sulfurat în Anexa 1 la legea calității aerului a fost adoptată de Parlament în 12 mai 2020. Practic, hidrogenul sulfurat va fi parte din parametrii ce vor fi monitorizați / evaluați în toate aspectele ce țin de calitatea aerului.

3. Arii protejate

Am dus bătălie continuă cu transgresiunile asupra ariilor naturale protejate – minerit, rețele de utilități și a eliminarea administratorilor și custozilor prin OUG 75/2018. Am contestat la CCR acest OUG 75/2018 și inițiativa legislativă care a urmat admiterii neconstituționalității sale.

4. Păduri

Am pus presiuni asupra Ministerului Mediului pentru repunerea în funcțiune a SUMAL, prin reactivarea modulului de supraveghere satelitar și actualizare în timp real a hărților exploatărilor forestiere. Datele colectate de IFN privind volumul exploatărilor ilegale vin puternic în sprijinul necesității unui sistem SUMAL complet functional.

I-am trimis Președintelui Klaus Iohannis două scrisori în care am expus problemele la adresa siguranței naționale create de amploarea tăierilor ilegale și de poluarea aerului din marile orașe, i-am cerut să le includă pe agenda CSAT și să se implice direct în adoptarea unui plan de măsuri pentru îmbunătățirea situației.

Am contribuit la stoparea proiectului drumului forestier Gorița. Am luat atitudine în mod public, am inițiat o petiție online ce a strâns peste 14.000 de semnatari și am organizat o dezbatere la care au luat parte peste 230 de cetățeni, privind subiectul construirii drumului forestier Gorița.

Allen Coliban Senator USR de Brasov

 

5. Munte

În urma tragediei din Făgăraș din primăvara anului 2018, am organizat la Senat două dezbateri publice cu scopul de a unifica modul în care se practica ghidăria montană și a de extinde prevenția în domeniul avalanșelor.

6. Urși

Am avut intervenții și participat la evenimente publice naționale (dezbateri publice) privind Planul de Management al Populației de Urs din România, ce va folosi metode ADN.


 

URBANISM

Am organizat dezbateri și am participat la consultări publice pe tema proiectelor de urbanism din Brașov – zonele Piatra Mare, Warthe și Petöfi Sándor, stopând proiecte de amploare ce distrugeau dealurile verzi ale Brașovului.

Am sesizat autoritățile competente cu privire la intervenții asupra unor clădiri monument de arhitectură de interes national. Am obținut aducerea fațadei la aspectul inițial în cazul Casei Negustorilor din Piața Sfatului, pe fațadă fiind realizat un graffiti ilegal, avand acordul tacit al municipalității, cu ocazia Cerbului de Aur 2018.


 

TRANSPORTURI

Am solicitat refacerea soluţiei tehnice a racordului cu Parcul Industrial Braşov de pe autostrada Comarnic-Braşov.

Am luat atitudine publică și am depus o plângere penală pentru a se ancheta circumstanțele în care s-au produs prăbușirile podurilor Comana și Budila, precum și rolul balastierelor aflate în apropierea podului prăbușit din Budila.

Am solicitat autorităților administrație publice centrale și județene informații care să arate ce alte cauze au dus la prăbușirea podurilor de la Budila și Comana, din județul Brașov, pe lângă viitura generată de ploile abundente.

Am trimis sesizări cu privire la drumurile din județul Brașov cu probleme, ca urmare a situațiilor identificate de către cetățeni, toate sesizările fiind rezolvate favorabil de către autoritățile competente.

Am sesizat Ministerul Transporturilor în legătură cu situația existent în Gara Brașov, în urma interpelării s-au înlocuit scaunele și s-a schimbat mobilierul din pasaj. Am adus în discuție necesitatea accesibilizarii Gării (zona peroanelor stațiilor CFR) pentru persoanele cu mobilitate redusă.


 

AEROPORT

Am susținut urgentarea demersurilor și am participat, alături de ceilalți parlamentari de Brașov, la evenimentele organizate de Consiliul Județean Brașov în scopul susținerii proiectului și a includerii acestuia în master-planul de transport al României.


 

SPORT

Am luat poziție publică și am solicitat o serie de răspunsuri în cazul bazei sportive “Complex Sportiv Forex Brașov”, sprijinindu-i pe colegii mei din USR Brașov în demersul de anulare a HG privind desființarea bazei sportive de pe strada Turnului nr. 1.

Am luat poziție publică și am solicitat o serie de răspunsuri în cazul scandalului de dopaj (noiembrie – decembrie 2019) care afectează sportul de performanță brașovean.


 

SĂNĂTATE

Am colaborat cu Asociația Noul Spital al Brașovului, am fost printre co-inițiatorii proiectului de lege privind Noul Spital al Brașovului, am dus argumente în Parlament. I-am invitat la Comisie pe doi dintre membrii fondatori ai Asociației (Dan Grigorescu și Dumitru Prunariu), am susținut proiectul de la tribuna Senatului la revenirea în plen, care a trecut cu majoritate de voturi, însă cu un amendament “otrăvit” propus de senatorul PSD Florin Orțan – acela de a transforma proiectul spitalului într-unul de “spital regional”.

0
moțiuni
0
luări de cuvânt în plen​
0
cabinete parlamentare deschise la nivel de județ​
0
audiențe susținute cu cetățenii
0
dezbateri publice inițiate​
0
inițiative parlamentare​
0
întrebări
0
interpelări​
0
interpelări adresate Primului Ministru​

Biografie

Am 40 de ani și sunt tatăl Runei și al Petrei.

Sunt născut și crescut în Scheii Brașovului, sunt șagunist, am terminat Facultatea de Management la Universitatea Transilvania Brașov și am urmat cursurile Facultății de Automatică și Calculatoare la București (fără licență). 

Am experiență de 10 ani în industria IT, 8 ani în consultanță de business şi fonduri europene, 6 ani în dezvoltare organizațională şi managementul performanței, 4 ani în politică.

Mi-a plăcut mereu să învăț, să experimentez, să deschid drumuri.

La 14 ani învățam singur grafică în Corel DRAW, la 20 de ani aveam propria firma de software și clienți internaționali, la 27 de ani eram director de producție, la 31 de ani președinte de federație sportivă, la 37 de ani senator în Parlamentul României.

Am pus suflet și determinare în tot ce am făcut și am încercat mereu să devin cel mai bun.

Am reprezentat cu mândrie România, atât ca sportiv cât și ca profesionist, obținând performanțe în ambele domenii.

În software, am făcut parte din echipa care a dezvoltat primul demo de joc RPG 3D 100% românesc (Daalmira, 2001), apoi am condus echipa care a dezvoltat sistemul integrat Newton – câștigător al premiului „Soluția Anului” (ANIAP, 2008).

În sporturi de anduranță, am reprezentat România la Abu Dhabi Adventure Challenge (2007) și la IGWA Guadeloupe (locul 7), dupa ce anterior câștigasem mai multe concursuri în țară.

În schi, am câștigat locul 1 la Campionatele Universitare de Schi Alpin Grupa B (GS, 2005). În curling, am câștigat o medalie de argint la Campionatul European – Grupa C (2013), am fost instructor în Scoția, Cehia, Germania, China, Japonia, iar în 2014 am organizat Campionatele Mondiale și Jocurile Paralimpice.

În domeniul fondurilor europene, am avut proiecte în infrastructură, turism, mediul privat și mediul ONG, în valoare totală de aproximativ 8.000.000 EUR.

Allen Coliban Senator USR de Brasov
Allen Coliban Senator USR de Brasov

Valori

Din școală am rămas cu prieteniile, curiozitatea și știința de a învăța.

Din IT am deprins structura, organizarea și gândirea „out of the box”. 

Din sport am învățat ce înseamnă competiția, performanța și fairplay-ul.

Schiul și curlingul m-au învățat despre echilibru, sporturile de anduranță despre a nu renunța.

Anii de consultanță m-au învățat să ascult, să înțeleg și să ofer soluții pentru nevoile și problemele celorlalți, să înțeleg cultura și procesele organizaționale, să definesc strategii și să le duc la îndeplinire.

Am avut multiple oportunități de a mă muta din țară.Însă, am visat să trăiesc și să îmi cresc copiii aproape de natură și de tradițiile Brașovului natal. Am ales să mă implic în politică pentru a face din România țara pe care ne-o dorim cu toții.Sunt pregătit să pornesc pe acest drum nou, cel al administrației locale. Știu că am multe de învățat, dar de asta nu m-am ferit niciodată – învăț repede, am inteligența și puterea de muncă necesare. Mi-am dovedit-o în trecut, câștigând concursuri după 70 de ore de alergare non-stop.Mi-au spus mulți că în politică se potrivește cel mai bine expresia „dacă te bagi în troacă, te mănâncă porcii”. Mă bazez însă pe educație, pe bun simț și pe dorința de a da un exemplu, de a arăta că schimbarea în bine este posibilă.Oricât de greu a fost drumul pe care am pornit, întotdeauna am găsit oameni de bună-credință cu care împărtășesc aceleași idealuri.Și acest ”împreună” mă face să continui în fiecare zi.

Implică-te în dezvoltarea Brașovului!

Toate marile schimbări politice din ultimii ani s-au întâmplat pentru că cetățenii au decis să nu stea deoparte. Primul pas este să fii informat.

În fiecare săptămână, trimit brașovenilor pe e-mail detalii legate de activitatea pentru Brașov, inițiative ale societății civile, noutăți despre administrația orașului.