Stop Gorița

victoria cetățenilor care au ales să se implice

Stop Drumul forestier Gorita - USR Brasov

Când ceva nu e drept, trebuie să te ridici și să vorbești lumii despre asta. Acesta este primul pas pentru schimbarea situației.

Totul a pornit când Ana Moca-Grama, o brașoveancă pasionată de natură, a postat pe Facebook, în 21 septembrie 2019, imagini cu copaci marcați pentru tăiere. Cu această ocazie, ea a tras un semnal de alarmă în privința oportunității și legalității acestui proiect de defrișări masive în zona de la Fântânița Dreptății și până la Poiana Ograda.

Atunci am aflat cu stupoare că un drum forestier de 11 km urmează a fi construit în pădurea de lângă Brașov, că peste 8000 de arbori sunt marcați pentru tăiere și că potecile pe care ne-am plimbat o viață și pe care mulți dintre noi își plimbă copiii sau nepoții vor dispărea. Am aflat acest lucru dintr-o postare pe Facebook, pentru că autoritățile locale nu au organizat dezbateri publice, nu au informat cetățenii și nu prezentaseră nicio hartă sau plan al proiectului, așa cum ar fi trebuit să se întâmple.

Imediat am solicitat primarului și Consiliului Local organizarea unei dezbateri publice ample, în Sala Mare a Consiliului Local. Solicitarea ne-a fost refuzată. În consecință, eu și colegii mei din USR Brașov am decis să organizăm noi dezbaterea, împreună cu trei asociații civice – Asociaţia România Civică, Asociaţia Împreună pentru Dezvoltarea Comunităţii – AIDC și Asociația Braşovul Pedalează. În paralel, am lansat petiţia STOP Goriţa!

Am strâns constant informații și am adunat specialiști silvici și avocați cu care am analizat sute de pagini de documentații tehnice. Am lansat o petiție, care a strâns peste 14.000 de semnături, și am realizat o dezbatere publică la care Primăria și Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt nu a dorit să onoreze invitația.

Au fost demontate toate minciunile lui Scripcaru, Oprică și Olteanu și au fost expuse o multitudine de argumente împotriva drumului forestier Gorița.

    • Scopul proiectului nu era unul turistic;
    • Drumul forestier Gorița nu ar fi fost rentabil;
    • Drumul forestier Gorița ar fi trecut prin zone de pădure-parc în care nu sunt permise intervenții de asemenea amploare asupra cadrului natural;
    • Acest proiect ar fi avut un mare impact asupra biodiversității, aspect care nici nu fusese studiat;
    • Acel drum nu era dorit de bicicliști, ba chiar erau împotriva proiectului.

Imediat după dezbatere, am decis să acționăm și pe cale legală, iar juriștii USR Brașov au formulat plângerea prealabilă (administrativă) adresată Consiliului Local Brașov, solicitând acestuia anularea Hotărârilor de Consiliu Local prin care s-a aprobat investiția aferentă construirii drumului forestier Goriţa. Plângerea a fost respinsă de Consiliul Local.

Ca urmare, în noiembrie 2019, USR Brașov alături de două organizații civice au deschis acțiune în instanță împotriva Consiliului Local Brașov, pentru suspendarea Hotărârilor de Consiliu Local prin care s-a aprobat investiția pentru proiectul Goriţa. Pe 19 decembrie 2019, Tribunalul Brașov a dispus suspendarea celor trei Hotărâri de Consiliu Local, constatând existenţa unor indicii vădite de nelegalitate.

Ulterior, Primăria Braşov, Consiliul Local și RPLP Kronstadt a formulat recurs împotriva acestei decizii. Recursul a fost soluţionat în 14 mai 2020 la Curtea de Apel Braşov, care a decis menținerea soluției Tribunalului Brașov din 19 decembrie 2019, prin care proiectul “Drumul Forestier Gorița” a fost suspendat.

Când mă uit în urmă, nu pot decât să fiu mândru de voi toți. De la o voce care a indicat o nedreptate, un abuz, s-a format o mișcare de solidaritate de peste 14.000 de brașoveni în care fiecare a contribuit după puteri. Gorița este victoria cetățenilor brașoveni care au ales să se opună unei decizii care părea că nu va putea fi întoarsă. O victorie care a arătat că suntem puternici când suntem uniți într-o misiune comună și care ar trebui să ne dea încredere că putem realiza lucruri mărețe.

Stop Drumul forestier Gorita - USR Brasov

Implică-te în dezvoltarea Brașovului!

Toate marile schimbări politice din ultimii ani s-au întâmplat pentru că cetățenii au decis să nu stea deoparte. Primul pas este să fii informat.

În fiecare săptămână, trimit brașovenilor pe e-mail detalii legate de activitatea pentru Brașov, inițiative ale societății civile, noutăți despre administrația orașului.