Poluarea cu hidrogen sulfurat

problema mirosurile neplăcute din Brașov

Allen Coliban Legea Mirosurilor

Știm că Brașovul are o problemă cu mirosurile neplăcute, iar în ultimii ani m-am implicat în descoperirea cauzelor. Și a modului în care acestea pot fi înlăturate.

Este dovedit științific că expunerea repetată a populației la mirosuri pestilențiale duce la o serie de boli și la scăderea calității vieții.

Foarte frecvent, mirosurile neplăcute din localitățile României se datorează poluării aerului cu hidrogen sulfurat.

În 12 mai, a trecut inițiativa USR (al cărei co-semnatar sunt) cu privire la introducerea hidrogenului sulfurat în Anexa 1 la legea calității aerului. Practic, hidrogenul sulfurat va fi parte din parametrii ce vor fi monitorizați / evaluați în toate aspectele ce țin de calitatea aerului.

Hidrogenul sulfurat este un gaz toxic, folosit în trecut drept gaz de luptă. E un asfixiant, având efect de blocare a centrului respirator și, secundar, de formare a unui complex cu hemoglobina. De asemenea, apar efecte iritante la nivelul conjunctivelor și mucoasei respiratorii, prin mirosul neplăcut, precum și efecte nespecifice de tip neuropsihic.

Studiile medicale mai noi vorbesc chiar despre o asociere între poluarea olfactivă și afecțiuni neurodegenerative ca Alzheimer sau afectarea bulbului olfactiv la copii.

Încă de la începutul activității parlamentare, am adus în atenția opiniei publice problemele legate de calitatea aerului, atât la nivel național, cât și la nivelul municipiului Brașov.

Am fost primul om politic care a adus în discuție faptul că sursa mirosurilor din Brașov este depozitului ecologic zonal Brașov administrat de S.C. Fin-Eco S.A., prezentând şi soluţiile posibile.

Groapa de gunoi nu avea sistem funcțional de captare și tratare a gazelor de depozit, acestea fiind eliberate direct în atmosferă, prima celulă nu era închisă / anvelopată din 2010 și afecta viețile a mii de brașoveni din cartierele Triaj, Craiter, Gemenii și nu numai.

În anul 2017, în calitate de Președinte al Comisiei pentru Mediu din Senatul României, am inițiat și am desfășurat o anchetă la scară națională pentru a documenta disfuncționalitățile și neconformitățile sistemului de management al deșeurilor.

Alături de colegii din USR, am inițiat un pachet de inițiative legislative în domeniul gestionării deșeurilor, printre care cele privind mărirea distanței depozitelor la 5 km față de localități și încurajarea reciclării prin instrumente precum amenajarea de spații de colectare selectivă la blocurile nou construite și introducerea taxării pentru incinerare.

De asemenea, în scopul îmbunătățirii cadrului legislativ pentru asigurarea calității aerului, am co-inițiat Legea Mirosurilor, ce acoperă un vid legislativ în domeniul calității aerului şi care își propune să ofere autorităților pârghiile legislative necesare pentru un mai bun control al surselor de poluare olfactivă.

Cetățenilor români le-a fost subminat mult timp dreptul fundamental la un mediu sănătos și echilibrat ecologic (Articolul 35 – Constituția României).

Am încredere că, odată cu impunerea monitorizării hidrogenului sulfurat, s-au făcut câțiva pași pentru a ne bucura de un aer mai curat.

Implică-te în dezvoltarea Brașovului!

Toate marile schimbări politice din ultimii ani s-au întâmplat pentru că cetățenii au decis să nu stea deoparte. Primul pas este să fii informat.

În fiecare săptămână, trimit brașovenilor pe e-mail detalii legate de activitatea pentru Brașov, inițiative ale societății civile, noutăți despre administrația orașului.