Legea Mirosurilor

baza legislativă pentru sancționarea poluatorilor

Am o nouă veste bună pentru Brașov: a trecut Legea mirosurilor!

O lege pentru care m-am luptat trei ani în Parlament și care oferă Gărzii de Mediu baza legislativă pentru a sancționa poluatorii.

Colegul meu Cornel Zainea, deputat USR alături de care am luptat pentru această lege, explică simplu de ce legea mirosurilor este necesară pentru toți:

”Mirosurile afectează pe toată lumea. Dacă pute, pute și pentru USR-ist, și pentru PSD-ist, și pentru UDMR-ist, și pentru sărac, și pentru bogat. Și pentru cetățean, și pentru politician”.

Legea a pornit de la doamna inginer Rodica Militaru, colega mea de la USR Timișoara. Când abia intrasem în Parlament, în ianuarie 2017, am avut plăcerea de a purta o discuție la Sibiu cu ea și cu deputatul Cornel Zainea.

Doamna venise foarte bine pregătită, sesizase faptul că există un vid legislativ și că trebuie reglementată problema mirosurilor. La câteva zile după acea întâlnire, am primit de la dânsa materiale tehnice foarte consistente în vederea formulării unui proiect de lege.

Până la adoptare, drumul a fost lung și anevoios. Grațiela Gavrilescu, fost ministru PSD al Mediului, a încercat s-o depună în nume propriu.

Am reușit să oprim asta și, cu chiu, cu vai, legea a fost adoptată tacit de Senat în 18 septembrie 2018. Apoi, timp de un an și jumătate, am dus multă muncă de convingere pentru ca ea să fie pusă pe ordinea de zi.

Am realizat un site dedicat acestei legi pentru o mai bună informare a cetățenilor. Am lansat o petiție și am cerut sprijinul societății civile în demersurile de a reglementa problema mirosurilor neplăcute. Peste 6.000 de români ne-au susținut și țin să le mulțumesc foarte mult.

După alte eforturi și negocieri, în 17 iunie 2020, legea a fost adoptată cu 309 voturi și o abținere. O victorie foarte muncită, cum se zice la fotbal.

Trei ani a durat parcursul legii prin Parlament, dar a meritat: această lege va contribui la îmbunătățirea calității vieții câtorva zeci de mii de români.

Allen Coliban Senator USR de Brasov

Legea mirosurilor va fi un instrument important pentru toți românii care se confruntă cu problemele cauzate de poluarea olfactivă.

Fie că vorbim de gropi de gunoi, de ferme de porci, de fabrici de cauciuc sau de alte activități cu puternic impact olfactiv, sănătatea și calitatea vieții a sute de mii de români ce locuiesc în proximitatea acestor poluatori le este afectată.

Printre reglementările din Legea Mirosurilor:

  • Definește disconfortul olfactiv ca fiind mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra stării de sănătate a populației;
  • Reglementează obligativitatea unui plan de gestionare a disconfortului olfactiv care va cuprinde măsurile necesare pentru prevenirea și diminuarea disconfortului și care va face parte din autorizația de mediu;
  • Autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement;
  • La elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului se vor prevedea, obligatoriu, și măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv;
  • Sunt prevăzute o serie de contravenții la cererea motivată a autorităților pentru protecția mediului.
Allen Coliban Legea Mirosurilor

La noi, în Brașov, această lege s-ar putea aplica la groapa de gunoi Fin-Eco, acolo unde două celule umplute la capacitate maximă nu au fost închise la timp și, deși se fac lucrări tardive de închidere, încă mai emană mirosuri neplăcute pentru locuitorii din zonă. De asemenea, s-ar putea aplica la ferme de porci sau în cazul unor industrii aflate în vecinătatea unor spații locuite.

În încheiere, vreau să-ți zic că USR este un partid al oamenilor buni. Nu perfecți, dar buni și implicați în comunitățile noastre. Suntem cei care ne încăpățânăm să schimbăm lucrurile care nu merg bine, indiferent de câte obstacole întâlnim pe parcurs.

Implică-te în dezvoltarea Brașovului!

Toate marile schimbări politice din ultimii ani s-au întâmplat pentru că cetățenii au decis să nu stea deoparte. Primul pas este să fii informat.

În fiecare săptămână, trimit brașovenilor pe e-mail detalii legate de activitatea pentru Brașov, inițiative ale societății civile, noutăți despre administrația orașului.