Proiectele imobiliare pe dealurile Șcheiului

Vrem dealuri verzi sau betoane?

Proiectele imobiliare pe dealurile Șcheiului

De câțiva ani asistăm la un adevărat asalt al proiectelor imobiliare asupra Șcheiului, încurajate fiind de administrația Scripcaru.

M-am implicat alături de societatea civilă în lupta pentru protejarea pădurilor din jurul zonelor istorice ale Brașovului și pentru conservarea patrimoniului construit și a bogăției peisagistice. Vestea bună este că toate proiectele contestate de noi au fost oprite. Însă, nu am știut de toate, așa că pot fi văzute clădiri-mamut care nu se încadrează în peisaj. Cred că nu greșesc dacă spun că ar fi fost și mai mari distrugerile la adresa vechiului Brașov dacă nu ar fi existat USR.

Câteva argumente logice, de bun simț, sunt valabile contra oricăror proiecte imobiliare de mare amploare pe dealurile din Șchei.

  • Parte din farmecul unic al zonei Şchei este dat de dealurile verzi, presărate cu troițe purtătoare de tradiții. Şcheiul este parte importantă a patrimoniului cultural al Brașovului, ambianța lui şi specificul arhitectural trebuie păstrate şi protejate.
  • Apoi, străzile din Șchei sunt deja subdimensionate în raport cu traficul existent, iar lărgirea lor nu este posibilă. Suplimentarea traficului cu sute sau mii de autoturisme ar fi un act iresponsabil şi ar fi de natură nu doar a genera blocaje, ci şi de a afecta ireversibil clădirile și viețile locuitorilor din zonă.
  • Mulți șcheieni reclamă faptul că nu au existat consultări publice reale cu ocazia elaborării planurilor urbanistice zonale. Consider că este momentul oportun pentru consultări, dar și al introducerii unor criterii mai stricte în ceea ce privește dezvoltarea urbanistică a Șcheiului.
  • Se impun a fi realizate studii asupra biodiversității.
În vara lui 2017, am fost sesizat în legătură cu un șantier pe care să făceau lucrări ample și despre care nu se știa nimic. Nu exista panou, nu era asumat de nimeni.

În urma reclamațiilor, Poliţia Locală Braşov, responsabilă de disciplina în construcţiile din municipiul Braşov, a descoperit că şantierul American Dream era ilegal, neavând autorizaţie de construcţie, şi că, pentru construcţia drumului, s-au folosit permise de liberă trecere ale utilajelor care aveau autorizaţie pe alt şantier.

Am iniţiat o petiţie online prin care solicitam:

  • Reacţia promptă a autorităţilor şi aplicarea de măsuri concrete, în cazul lucrărilor sesizate;
  • Punerea la dispoziţie de către autorităţi a întregii documentaţii referitoare la acest proiect;
  • Realizarea de către autorităţile publice locale a unui plan urbanistic zonal (PUZ) cu privire la zona Schei/Calea Poienii – Str. Stejerişului, după modelul Cetate şi Braşovul Vechi;
  • Implicarea constantă a cetăţenilor în procesul decizional local privind dezvoltarea urbană.

Petiția a fost semnată de peste 4000 de brașoveni.

A urmat o dezbatere la Primărie, în care a reieșit clar că șantierul era ilegal.

Eu și cu colegii mei din USR Braşov nu ne-am oprit aici și am iniţiat o plângere penală în nume colectiv, prin care a fost solicitată stoparea lucrărilor pe tot parcursul procesului penal şi readucerea terenului la starea iniţială.

Tot în 2017, se afla în faza de consultare publică un alt proiect imobiliar, turnul de pe Warthe. În urma dezbaterii pe care am organizat-o, au rezultat șase pagini de obiecții și argumente împotriva acelui proiect. Proiectul a fost blocat.

A urmat un proiect privind construirea unor blocuri la Petofi Sandor. Am susținut demersul civic, am facilitat transferul de experiență dinspre asociații civice cu un istoric de procese câștigate în instanță (ASB, APUC). Proiectul a fost blocat.

În 2019, am aflat despre un alt proiect enorm deasupra Șcheiului, la Colțul Putinarilor. M-am interesat despre acel proiect și m-am exprimat public cu privire la oportunitatea sa. Proiectul a fost blocat.

Proiectele imobiliare pe dealurile Șcheiului

Anul acesta, am fost puși din nou în situația de a salva Șcheiul de la o intervenție care ar fi constituit o plagă urâtă pentru Brașovul nostru. Practic, dealul de deasupra Străzii După Grădini ar fi fost în pericol de a fi umplut de blocuri.

Coincidență sau nu, PUZ-ul După Grădini ar fi trecut în două locuri la 20 – 30 de metri de drumul forestier Gorița.

În urma presiunilor din partea societății civile brașovene și a noastră, ca factor politic, Consiliul Local Brașov a decis ieri să respingă prelungirea Planului Urbanistic Zonal După Grădini. 

Proiectele imobiliare pe dealurile Șcheiului

Oficial, autoritățile au comunicat că au luat decizia de a nu prelungi acel PUZ în baza referatului tehnic al Arhitectului Șef al Primăriei.

Dar adevărul este că a contat foarte mult reacția brașovenilor și că nu au putut contesta argumentele noastre.

Dacă PUZ-ul ”După Grădini” ar fi fost prelungit, ar fi dat undă verde pentru mutilarea a 380.000 de metri pătrați de dealuri împădurite și ar fi permis acoperirea acestora cu vile, locuințe colective și hoteluri.

Foarte important, detaliile despre acest PUZ le-am aflat de pe site-ul dezvoltatorului imobiliar, nu de pe cel al Primăriei cum ar fi fost normal.

Cea mai mare parte a proiectelor imobiliare se fac fără consultări publice, iar Primăria Brașov nu oferă transparența cuvenită. Atunci când consultările au loc, ele nu se realizează cum ar trebui, ci doar pentru a fi bifate. Noi suntem la faza în care aflăm despre diverse proiecte ”pe surse”, de parcă ar fi secrete de stat. Așa ajungem să avem clădiri de patrimoniu la care se fac intervenții brutale, așa ajungem să suprasolicităm traficul în unele zone. Aceste lucruri trebuie să se schimbe cât mai curând în Primăria Brașov.

Țin să precizez că respect dreptul la proprietate și nu sunt împotriva investitorilor. Însă, normele urbanistice sunt realizate tocmai pentru a ne face viața mai bună nouă, tuturor. Dezvoltarea haotică a orașului aduce mai degrabă deservicii nouă, cetățenilor, iar efectele produse sunt adesea ireversibile.

Îmi doresc un oraș dezvoltat armonios, cu respect pentru trecut și cu grijă pentru viitor, un oraș sustenabil și plin de viață în care să ne simțim cu toții bine.

Implică-te în dezvoltarea Brașovului!

Toate marile schimbări politice din ultimii ani s-au întâmplat pentru că cetățenii au decis să nu stea deoparte. Primul pas este să fii informat.

În fiecare săptămână, trimit brașovenilor pe e-mail detalii legate de activitatea pentru Brașov, inițiative ale societății civile, noutăți despre administrația orașului.