Poluarea cu particule în suspensie

brașovenii nu respiră un aer curat

Groapa de gunoi Fin-Eco - Prpblema mirosurilor din Brasov

Deși suntem în procedură de infringement încă din 2009, autoritățile locale au negat problema calității aerului până la finalul anului trecut. Mai mult, chiar și primele măsurători realizate la momentul aderării, în 2007, reflectau faptul că brașovenii nu se bucură de un aer suficient de curat.

Încă de la începutul activității mele parlamentare, am adus în atenția opiniei publice problemele legate de calitatea aerului, atât la nivel național, cât și la nivelul municipiului Brașov. Am lucrat cu specialiști şi cu societatea civilă, am avut preocuparea constantă de a mă documenta cât mai bine despre problemele de mediu ale Brașovului, am organizat dezbateri publice și am prezentat public soluțiile.

Am fost primul om politic care a vorbit despre problema poluării aerului din Municipiul Brașov cu particule în suspensie (PM10 și PM2.5), propunând soluții alternative, instalând aparate de măsură independente și făcând publice rezultatele. Pe parcursul mandatului, am făcut solicitări repetate în vederea reparării, repunerii în funcțiune și extinderii rețelei de stații de măsurare a calității aerului. În momentul de faţă, ca urmare a demersurilor pe care le-am făcut, funcționează toate cele patru staţii de pe teritoriul Municipiului Braşov, furnizând indicii PM-urilor, într-un oraş care are probleme majore de poluare cu particule.

Am instalat senzori la sediul USR, în zona Teatrului Dramatic atunci când Agenţia pentru Protecţia Mediului a mutat staţia de măsurarea calităţii aerului BV2 de la Ceasul rău pe Strada Memorandumului. Mutarea staţiei s-a realizat pentru că valorile înregistrate ale poluării aerului erau constant mari şi au stat la baza deciziei includerii Braşovului pe “lista neagră” a oraşelor cu probleme de calitatea aerului. Pretextul a fost că Primăria va descoperi pârâul Graft pentru a face o zonă pietonală între două intersecţii aglomerate, proiect la care a renunţat în acest an.

Am dezvoltat proiectul “Vrem aer curat în județul Brașov!” prin care eu şi colegii din USR Braşov ne-am propus realizarea unei reţele de senzori de măsurarea calităţii aerului în tot judeţul nostru.

Până în acest moment au fost instalați 14 senzori în Brașov, Cristian, Codlea, Râșnov, Zărnești, Săcele, Hărman, Victoria și Făgăraș.

Am amplasat stații independente de măsurare a calității aerului, în mai multe zone din oraș, acoperind cu prioritate zonele ignorate de rețeaua oficială a Ministerului Mediului (Centru, Bartolomeu, Tractorul), în care au fost semnalate valori alarmante. Am monitorizat evoluția valorilor, prin studii comparative ale datelor oficiale și ale celor independente, și am expus public gravitatea problemei.

Perspectiva acestor date este aceea de a ne apăra drepturile la un aer sănătos. În momentul în care vom conștientiza că avem o problemă cu poluarea și vom avea o dimensiune a acestei poluări, poate că vom fi și noi mai atenți cu spațiile verzi, cu transportul în comun, cu tot ce înseamnă a dezvolta un mediu urban și prietenos cu omul.

Am solicitat Primăriei Brașov achiziționarea de mijloace de transport nepoluante, conservarea și extinderea suprafețelor verzi, aplicarea urgentă a măsurilor cuprinse în Planul de Management al Calității Aerului și revizuirea sa periodică, precum și realizarea unei rețele extinse de măsurare a poluării (așa cum există deja în București, Iași sau Cluj-Napoca) şi am adus specialiști la dezbaterea publică organizată în 20 decembrie 2019 de Primăria Brașov, prezentând analize și soluții, acolo unde primarul Scripcaru se plângea că “nu are pârghii”, deşi ar fi trebuit să cunoască problema poluării din Braşov din 2007.

Adevărul e că pe primarul Scripcaru nu l-a interesat problema calităţii aerului pe care-l respiră braşovenii. A negat poluarea până la finalul anului trecut şi a luat subiectul în derâdere atunci când indica principala sursă de poluare din Braşov ca fiind “micii de la Ceasul rău”, iar Planul Integrat de Calitatea Aerului l-a realizat cu patru ani întârziere.

Am reuşit să includ în bugetul României pe anul 2020 achiziția a două laboratoare mobile de măsurarea calității aerului pentru oraşele Brașov şi Iaşi.

De asemenea, i-am adresat Președintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă, prin care i-am cerut să recunoască și să includă în şedinţele CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării) problema poluării aerului ca risc de siguranță națională.

Poluarea aerului omoară în fiecare an peste 23.000 de români, provocând boli precum cancer pulmonar sau atac vascular cerebral, iar costurile anuale generate la bugetul sănătăţii în România de bolile provocate de poluarea aerului se ridică la 1.12 miliarde euro.

Este trist și chiar șocant că ne confruntăm cu o astfel de realitate tocmai la Brașov. Însă abia după ce vom accepta evidența, vom putea schimba ceva – mentalități, obiceiuri, politici locale. A venit momentul să discutăm deschis despre toate acestea.

Implică-te în dezvoltarea Brașovului!

Toate marile schimbări politice din ultimii ani s-au întâmplat pentru că cetățenii au decis să nu stea deoparte. Primul pas este să fii informat.

În fiecare săptămână, trimit brașovenilor pe e-mail detalii legate de activitatea pentru Brașov, inițiative ale societății civile, noutăți despre administrația orașului.