Fără gunoaie în natură!

introducem garanție returnabilă pentru ambalaje

Fara gunoaie in natura

Iubesc natura și nu cred că e ceva care să mă întristeze mai mult decât gunoaiele aruncate pe marginea drumurilor, munții de deșeuri la marginea localităților și pădurilor sau tonele de ambalaje care plutesc pe râurile noastre.
Trebuie să recunoaștem, România se îneacă în gunoaie :(.

Știi că lupt pentru mediu cu toate armele pe care le am ca senator. Nu e ușor, grupul parlamentar USR având doar 9% din mandatele din Parlament.

De aceea, sunt mândru că pe finalul mandatului meu de senator mă apropii de o nouă victorie importantă pentru a curăța România de gunoaie:

Introducem garanția returnabilă de 50 de bani sau de 1 leu la ambalajele de plastic, aluminiu și sticlă.

Acum câteva zile, împreună cu europarlamentarul USR-PLUS Cristian Ghinea și cu deputatul USR Cornel Zainea, am prezentat un raport detaliat de politici publice pentru implementarea unui sistem național eficient de garanție-depozit pentru ambalaje.

Noi ne asumăm să lucrăm împreună cu autoritățile, astfel ca la începutul lui septembrie să avem un proiect coerent, iar sistemul să existe efectiv la 1 ianuarie 2021.

Sistemul de garanţie-depozit are la bază returnarea voluntară a ambalajelor, garantată de un stimulent financiar: o sumă-depozit achitată de consumator la cumpărarea produsului şi recuperată la predarea ambalajului gol în centre de colectare. USR propune ca suma să fie de 50 de bani sau 1 leu / bucată, nivelul garanţiei urmând să fie decis în urma unor consultări extinse.

Principalele măsuri cuprinse în raportul de politici publice:

  • Un parteneriat real între producători-distribuitori, cetățeni și stat, cu responsabilități clar definite (USR va depune o propunere legislativă ce vizează delimitarea explicită a acestor roluri);
  • Pentru o implementare ușoară, trebuie să existe un singur nivel al garanției pentru cele trei tipuri de ambalaje (PET, metal, sticlă). Nivelul poate fi 50 de bani /bucată sau 1 leu / bucată. (USR supune dezbaterii publice alegerea între cele două niveluri);
  • Finanțarea din fonduri europene: asumarea Sistemului de garanție, de către Ministerul Mediului și Ministerul Fondurilor Europene, ca proiect național pentru următorul Program 2021-2027. Estimativ, valoarea ar fi de circa 80 – 100 milioane euro.

Analize comparative pe ţări care au introdus de curând acest sistem demonstrează că el a avut un impact major în scăderea poluării prin aruncarea necontrolată de deşeuri (littering). În Cehia s-a redus cu 90% litteringul provenit din ambalajele de băuturi acoperite de sistem; per total, aruncarea necontrolată de deşeuri a scăzut cu 30%.
În cele 11 state UE care au asemenea sisteme funcţionale, rata de returnare variază între 87 şi 96%.

Acelaşi raport estimează că în România 100.000 tone de astfel de ambalaje n-ar mai fi aruncate în natură, ci ar fi reciclate.

În afară de impactul pozitiv asupra mediului, simulări făcute pe bază comparativă arată că
sistemul ar genera în jur de 2000-2200 locuri de muncă suplimentare, direct şi indirect, cu salarii în jur de media pe economie.

Eu cred că românii vor cu adevărat o țară ca afară. Cred că le pasă de natură și de modul cum arată comunitățile noastre.

Cred că a venit vremea unui parteneriat real între cetățeni, stat și mediul de afaceri pentru a curăța România de gunoaie.

Sunt convins că sistemul de garanție pentru ambalaje va funcționa la fel de bine ca în toate celelalte state europene în care a fost implementat.

Implică-te în dezvoltarea Brașovului!

Toate marile schimbări politice din ultimii ani s-au întâmplat pentru că cetățenii au decis să nu stea deoparte. Primul pas este să fii informat.

În fiecare săptămână, trimit brașovenilor pe e-mail detalii legate de activitatea pentru Brașov, inițiative ale societății civile, noutăți despre administrația orașului.