Dezbatere publică - Bugetarea Participativă

Proiectele tale, finanțate din banii Primărie Brașov

Dezbatere bugetare participativa Brasov

În 31 ianuarie, USR Brașov a organizat singura dezbatere publică dedicată implementării bugetării participative în Brașov.

Alături de mine s-au aflat deputatul Tudor Benga, cel care a cerut și obținut implementarea acestui mecanism în Mun. Brașov, Bogdan Micu, în calitate de consilier al primarului Scripcaru, Laura Panait, activist civic implicat în mai multe proiecte de bugetare participativă, și colegul meu Ioan Corbu.

Bugetul participativ este un instrument ce permite implicarea cetățenilor în luarea unor decizii în  ceea ce privește dezvoltarea comunității în care trăiesc. Principiul e simplu: primăria alocă o parte din bugetul anual pentru aceste proiecte după care cetățenii vin cu propuneri referitoare la ceea ce trebuie îmbunătățit în comunitatea lor (stradă, cartier sau localitate).

Administrația are rolul de a-i informa pe cetățeni despre mecanismul și etapele prevăzute, de a-i asista și de a verifica fezabilitatea proiectelor după depunere. Proiectele eligibile se supun unui proces de votare, iar celor declarate câștigătoare li se acordă bugetele aferente.

Prima administrație care a implementat bugetarea participativă în România a fost cea a municipiului Cluj-Napoca, în 2013, și constituie azi modelul de referință pentru țara noastră. Perioada aleasă pentru proiecte pe buget participativ este între începutul lui iulie și sfârșitul lunii octombrie, adică aproximativ trei luni și jumătate în vară-toamnă, timp în care primarul și specialiștii din primărie organizează dezbateri și-i asistă pe cetățenii dornici să facă propuneri.

După ce a fost anunțată pentru 2019, proiectul bugetării participative a fost amânat de primarul Scripcaru pentru anul electoral 2020.

Am atras atenția asupra faptului că primarul și aparatul tehnic al primăriei nu au organizat dezbateri publice pentru a-i lămuri pe brașoveni despre toate aspectele ce țin de bugetarea participativă și le-am cerut s-o facă până la terminarea etapei de depunerea proiectelor. Nu au dorit să interacționeze cu cetățenii, singura dezbatere publică pe subiectul bugetării participative a rămas cea organizată de noi.

Cred că este necesară o distribuție a proiectelor pe cartiere astfel încât să nu beneficieze de acest buget participativ doar două – trei cartiere. Cartierele cu mai puține bunuri și spații publice ar trebui să beneficieze de alocări mai mari.

Este foarte importantă închegarea de micro-comunități la nivelul cartierelor sau străzilor, care să susțină proiectele importante în zonele lor. De asemenea, e important ca procesul de votare să fie disponibil și offline pentru că toți cetățenii ar trebui să aibă șansa de a alege pe ce proiecte să se ducă banii primăriei.

Dezbatere bugetare participativa Brasov

Am cerut ca în comisiile de evaluare să fie și reprezentanți ai societății civile, procesul să fie unul transparent pentru oricine dorește să participe și fiecare om care a depus un proiect să primească motivația admiterii sau respingerii proiectului său. 

Nu în ultimul rând, am atras atenția ca între lucrările admise pe bugetare participativă să nu fie toaletări ale arborilor, astuparea unor gropi, înlocuirea unor bănci în parcuri pentru că există deja bugete prevăzute în acest sens. ”Reparare”, ”renovare” și ”întreținere” – aceste obiective specifice se regăsesc la șase din cele opt capitole de bugetare participativă și, în mod normal, aceste lucrări ar trebui să fie cuprinse deja în bugetul anual.

Per ansamblu, am constatat împreună cu invitații mei că procesul bugetării participative de la Brașov este unul puțin transparent, că există suspiciuni de fraudă și am cerut reviziurea regulamentului în timp util.

În săptămânile care au urmat după dezbatere, s-au confirmat suspiciunile de fraudă  și că tot procesul este unul viciat. Dincolo de problemele de ordin legal și moral, se pierde energia cetățenilor dornici să se implice în comunitate, se pierd resurse foarte valoroase pentru Brașov când tu, primărie, îți bați joc de munca și de dorințele oamenilor.

De aceea, am cerut în ședința Consiliului Local din 30 aprilie anularea apelului de proiecte și revenirea cu un program corect pregătit, spre finalul acestui an. Un program transparent, cu implicarea specialiștilor și a societății civile. Echipa USR le stă la dispoziție pentru consultanță.

Implică-te în dezvoltarea Brașovului!

Toate marile schimbări politice din ultimii ani s-au întâmplat pentru că cetățenii au decis să nu stea deoparte. Primul pas este să fii informat.

În fiecare săptămână, trimit brașovenilor pe e-mail detalii legate de activitatea pentru Brașov, inițiative ale societății civile, noutăți despre administrația orașului.