Scripcaru, acuzat de tactici feseniste: și-a bătut joc de Marius Neculăescu, muncitor erou în 1987, și de Radu Pușcariu, din familia cărturarului brașovean Sextil Pușcariu, unul dintre primii membrii ai PNL Brașov de după Revoluție, doar pentru că sunt în vârstă.

Candidatul PSD-PNL pentru Primăria Brașov, George Scripcaru, a postat pe pagina sa de campanie electorală videoclipuri în care îi ironizează pe unul dintre muncitorii eroi din timpul revoltei din 1987, Marius Neculăescu, și pe Radu Pușcariu, din familia cărturarului brașovean Sextil Pușcariu și unul dintre primii membri ai PNL Brașov. Motivul pentru care Scripcaru i-a luat în colimator este că aceștia sunt oameni în vârstă. 

Atitudinea nedemnă a candidatului Scripcaru a fost taxată de jurnalistul Alexandru Ghiza într-o postare pe Facebook. Acesta reamintește parcursul profesional dubios al lui Scripcaru de la simplu muncitor la Hidromecanica în conducerea Brașovului de după revoluție, la consilier municipal, viceprimar și mai apoi primar. 

„Astăzi, când FSN-ul – partidul metamorfozat din PCR – s-a reunit, pare că nimic nu s-a schimbat. Deși au trecut 34 de ani, propaganda lor este la fel de parșivă. Despre tânărul fesenist din ianuarie ’90, Gheorghe Scripcaru (n.r. – și-a schimbat numele în George), uns în Consiliul Local Provizoriu al Brașovului, nimeni din „presa brașoveană” nu a vorbit vreodată și nici nu o să vorbească. E un subiect tabu, la fel cum sunt întrebările legate de absolvirea liceului și facultății, baza „profesionalismului” său, clamat de toți susținătorii. Dar – asta e! – m-am obișnuit. Propaganda neofesenistă, însă, este la fel de jegoasă și în 2024.” își începe postarea jurnalistul Alexandru Ghiza, cel care a fost implicat în aproape toate ziarele brașovene de după Revoluție. 

Nu doar c-a fost promovat în structurile de conducere ale Brașovului de către foști comuniști și securiști, dar a primit și certificat de revoluționar, lucru care i-a facilitat obținerea de terenuri. Pe lista celor care au fost acuzați c-ar fi fost falși revoluționari la Brașov se află fostul maior de securitate Nicolae Paraschiv, cel care a condus secretariatul Primăriei în mandatele lui Scripcaru, celebrul Dorel Toma de la Ghimbav și Vasile Lața, fostul primar de la Săcele condamnat pentru corupție.

Seniorul liberal Radu Pușcariu a fost ironizat de Scripcaru pentru vârsta sa

„Pe pagina candidatului Scripcaru este distribuit un clip de la lansarea candidaților coaliției „Uniți pentru Brașov”. Filmulețul îi arată pe doi dintre candidați, oameni în vârstă, cu riduri și chelie, filmați în gros plan, alături de textul sentențios-ironic „oamenii viitorului”. Sigur, este foarte ușor să pui etichete. Și mai ușor le vine susținătorilor la postare să-și verse în comentarii toate umorile.

Unul dintre cei înjurați, Radu Pușcariu (de la „Forța Dreptei”, foto stg.), din familia cărturarului brașovean Sextil Pușcariu, șagunist, inginer și economist, cu o carieră ireproșabilă, a fost printre primii membrii ai Partidului Național Liberal din Brașov. A învățat să facă politică de la foștii deținuți politic, care au organizat partidul în ‘90. Puțini din ziua de astăzi mai știu de avocatul Beșe, primul președinte al PNL Brașov de după Revoluție, sau de Livius Popa, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuti Politic din Braşov. Sunt sigur, însă, că s-ar întoarce în mormânt dacă ar ști că partidul a ajuns pe mâinile feseniștilor de odinioară.”

Radu Pușcariu i-a mulțumit lui Ghiza pentru intervenție și spune clar că Scripcaru nu trebuie să redevină primar pentru că Brașovul merită mai mult decât un Piedone sau Firea.


Scripcaru obișnuiește să-i desconsidere pe adevărații revoluționari și eroi anticomuniști

„Alt candidat luat în tărbacă este Marius Neculăescu (de la „Partidul Popular”, foto dr.). Atunci când unii dintre cei care astăzi îl jignesc nici nu erau născuți, Marius Neculaescu era rupt în bătaie la sediul Securității din Rahovei. Se numărase printre cei mai curajoși muncitori care s-au revoltat în 1987. S-a urcat pe geamul Consiliului Popular din Brașov și a desprins poza lui Ceaușescu și bannerele de propagandă. Știți cine a cerut atunci, la proces, condamnarea muncitorilor la moarte? Tânărul inginer comunist Ioan Seche, viitorul senator din partidul care astăzi – și normal – îi înjură pe novembriști. Până în 1990, Marius Neculaescu a avut domiciliu forțat la Botoșani.”

În urma participării la revolta din 15 noiembrie 1987, Marius Neculăescu a fost arestat și bătut în mod sălbatic de mai multe ori pe zi de către slujitorii sistemului comunist. Unul dintre cei care l-au lovit cu pumnul era nimeni altul decât ministrul de Interne din acele vremuri.

Cine sunt loazele, gunoaiele și imbecilii? – se întreabă jurnalistul Alexandru Ghiza

„Rețelele sociale sunt un loc în care oricine poate comenta, aproape orice. La fel este și pe pagina candidatului Scripcaru. Doar că, înainte de a da un calificativ, un om cât de cât educat, își pune întrebări. Iar în cazul de față – folosesc cuvintele folosite de fanii fostului primar – întrebarea principală ar fi: cine sunt loazele, gunoaiele și imbecilii?” își încheie postarea jurnalistul brașovean.

Alexandru Ghiza (Alghi) a fost implicat, de-a lungul timpului, în mai toate ziarele braşovene postdecembriste: a fost printre fondatorii şi acţionarii la Transilvania Expres, Monitorul de Braşov, Bună Ziua Braşov. Redactor-șef al săptămânalului Tex Plus, redactor al cotidianului Transilvania Expres, director editorial la Monitorul Expres, redactor-șef la Media Pro Brașov și redactor-șef al săptămânalului Braşoveanul.