Primăria Brașov face investiții fără precedent în infrastructura pentru sportul de masă

În viziunea primarului Coliban, sportul de masă este cea mai ieftină investiție în sistemul de sănătate. Dezvoltarea infrastructurii sportive din oraș reprezintă unul dintre obiectivele majore ale administrației sale. 

În ultimii doi ani s-au implementat o serie de proiecte ambițioase care să promoveze activitățile sportive în rândul tinerilor și copiilor din Brașov. Aceste investiții vor continua și anul viitor, conform declarațiilor primarului. Peste 30 de facilități pentru practicarea sporturilor de masă au fost reabilitate sau construite de la zero în cartiere în ultimii doi ani cu materiale de cea mai bună calitate. Indiferent că vorbim de terenuri de baschet, minifotbal, volei, multifuncționale sau de piste de alergare, toate acestea au fost primite cu entuziasm de comunitate și sunt utilizate intens de către tinerii brașoveni.

Veşti bune pentru alergătorii din Braşov

Primăria Municipiului Braşov a amenajat în Parcul Tractorul o pistă specială pentru alergare având o lungime de un kilometru.  

Lucrarea a început în iunie, cu turnarea unui strat de asfalt nou, apoi a urmat turnarea stratului de tartan şi vopsirea marcajelor. Astfel, din acest an, braşovenii pot alerga pe o suprafaţă specială, menită să protejeze articulaţiile. 

Proiectul a fost votat de braşoveni în cadrul mecanismului de bugetare participativă din 2022 şi implementat de Primăria Municipiului Braşov în 2023, după parcurgerea etapelor birocratice obligatorii.

Anul trecut au fost amenajate trei piste de alergare

Primăria Brașov a amenajat încă două piste de alergare cu tartan în afară de pista din Parcul Tractorul. Prima a fost amenajată la Liceul Sportiv și a doua la Școala Gimnazială nr. 9 (strada Prunului). 

Au fost create și reabilitate terenuri de fotbal și volei în cartiere

Pentru mulți ani, brașovenii n-au mai avut spații pentru practicarea fotbalului în cartiere odată cu închiderea curților școlilor și cu transformarea în parcări a spațiilor libere din cartiere. Cei care au avut posibilități s-au dus la baloane, iar ceilalți s-au dezobișnuit să joace fotbal. Lucrurile se schimbă și copiii brașovenilor, dar și adulții, redescoperă bucuria de-a juca fotbal pe terenurile pe care le realizează primăria.

Nu mai puțin de 19 de terenuri de fotbal cu gazon și terenuri cu gazon multifuncțional au fost reabilitate sau construite de la zero în toate cartierele. 

Cele șapte terenuri de fotbal cu gazon artificial sunt la Centrul civic, autogara din Craiter, Școala Gimnazială nr. 14 din Stupini, Școala Gimnazială nr. 1 (strada Cocorului), strada Aluminiului, la Liceul Silvic și la strada Ioan Popasu. 

12 terenuri au fost realizate cu gazon multifuncțional și sunt situate la Școala Gimnazială nr. 3 (Venus), Școala Gimnazială nr. 9 (Prunului), două terenuri la Liceul de Arte Mattis Teutsch (unul e pentru volei), două terenuri la Școala Gimnazială nr. 25 (Bulevardul Valea Cetății), Mierlei, Școala Gimnazială nr. 11 (Busuiocului), Aleea de sub Tâmpa, Liceul Silvic (volei), Școala Gimnazială nr. 31 (Pașcani) și Școala Gimnazială nr. 5 (Cantacuzino). 

14 terenuri de baschet au fost create de la zero sau reabilitate

Pentru toate terenurile s-au folosit materiale de cea mai bună calitate. Trei terenuri de baschet sunt realizate cu module de polipropilenă și îndeplinesc standardele FIBA: Primul a fost realizat sub Tâmpa, acolo unde era un teren asfaltat. Acesta beneficiază și de instalație de nocturnă. Celelalte terenuri de baschet de nivel competițional au fost realizate în Centrul civic și în cartierul Tractorul, la strada Bronzului.

De asemenea, au fost realizate 11 terenuri de baschet cu tartan distribuite în aproape toate zonele Brașovului. Acestea sunt localizate la parcul din Triaj, la Popa Șapcă, sub podul de la Fartec, la Strada Agricultorilor, parcul Ștefan cel Mare, Saturn, la Liceul Sportiv, Școala Gimnazială nr. 1, Ion Creangă și la Liceul de Arte Mattis Teutchs (bulevardul Valea Cetății).

Fără lacăte pe curțile școlilor

Pe lângă eforturi menționate mai sus, administrația municipală acordă o atenție deosebită și spațiilor de recreere din curțile școlilor. De puțin timp, a intrat în vigoare Legea nr. 8 din 4 ianuarie 2023, care impune deschiderea curților școlilor pentru practicarea sportului în afara orelor de curs și în zilele libere. 

Unităţile de învăţământ vor introduce în regulamentele actuale de funcţionare prevederi legate de acces şi de modul de utilizare a spaţiilor şi terenurilor de sport aflate în folosinţa acestora, precum şi orarul de acces pe care-l vor afişa la exterior într-un loc vizibil.

În acest sens, responsabilii din primărie au fost mobilizați să sprijine conducerile instituțiilor de învățământ în implementarea noilor prevederi, oferind modele de regulament și asistență în rezolvarea eventualelor probleme sau sesizări legate de acest subiect. 

Cel mai mare skatepark din România

În ceea ce privește facilitățile de recreere deosebite, Brașovul va găzdui cel mai mare skatepark din România, amplasat sub Podul Fartec. 

Proiectul va include trei zone tematice distincte – Skatepark, BMX Park și Roller Park – pe o suprafață de aproximativ 10.000 de metri pătrați. Acest proiect va aduce bucurie și oportunități de dezvoltare pentru mulți tineri și copii din oraș. Proiectarea și construcția efectivă a skatepark-ului sunt estimate să dureze până la 18 luni.