Natura, cultura și istoria Brașovului – cele 3 motoare ale dezvoltării urbane.

Primul oraș din țară în care românii ar vrea să trăiască. Și primul pe care turiștii străini să vrea să îl viziteze

Îmi doresc ca Brașovul să devină un oraș în care cei mai mulți dintre români ar vrea să trăiască. 

Să fie orașul pe care toată lumea îl dă ca exemplu de dezvoltare. 

Să fie primul oraș pe care un străin care vine în România să vrea să-l viziteze.

Vreau ca natura, cultura și istoria Brașovului să devină motorul dezvoltării urbane. 

Îmi doresc ca fetele mele să trăiască într-un oraș în care poți să respiri aer curat, în care cei mai mulți oameni să meargă pe jos, cu bicicleta sau cu mijloace de transport în comun moderne, care nu poluează. 

Un oraș în care natura este la ea acasă, alături de o industrie performantă și un mediu academic dezvoltat. 

Vreau un oraș care îmbrățișează viitorul și nu unul care se agață de trecut.

Tu ce-ți dorești pentru Brașov?

PRINCIPII pentru o bună administrare

Primul lucru pe care îmi doresc să îl schimb dacă sunt ales Primar este relația dintre Primărie și brașoveni.

Brașovul a fost un oraș care s-a dezvoltat pe ideea de comunitate. Tot ce prețuim acum este rezultatul unui efort cumulativ al breslelor de odinioară.

Comunitățile locale trebuie să își recâștige rolul central în procesul de administrare al orașului, iar brașovenii încrederea în Primarul lor.

Vom transforma Brașovul în orașul pe care ni-l dorim:

ÎMPREUNĂ

Decidem împreună cum va arăta Brașovul copiilor noștri. Informarea, consultarea și implicarea cetățenilor sunt esențiale în acest proces.

TRANSPARENT

Primarul este angajatul comunității și răspunde pentru felul în care reprezintă interesul public.

EFICIENT

Toți cei care vor lucra în administrația locală o vor face profesionist și cu dragoste pentru oraș.

10 Programe pentru Brașov ​

Brașovul verde

Deși este înconjurat de munți, Brașovul ocupă un loc rușinos în topul orașelor reședință de județ cu cea mai mică suprafață verde pe cap de locuitor. Avem atât datoria de a proteja și conserva spațiile verzi existente cât și misiunea de a lua măsuri urgente pentru înverzirea orașului nostru.

Brașovul are nevoie de parcuri noi, de copaci, de spații verzi între blocuri. “Un parc în fiecare cartier” este un proiect care va aduce beneficii multiple brașovenilor, având impact major în zona de sănătate publică.

Dealurile verzi și pădurile din jurul Brașovului se numără printre moștenirile noastre cele mai de preț. Ne vom asigura că le protejăm acum pentru generațiile viitoare înființând Parcul Natural Brassovia – Geoparc UNESCO. Acesta va aduce atât protecție aerului pe care îl respirăm, precum și oportunități de turism neinvaziv, axat pe activități montane și practicarea sporturilor în natură.

Brașovul curățeniei

Curățenia orașului nu ține doar de asfalt și ronduri cu flori. Vrem un oraș curat cu totul, care inspiră sănătate, de aceea protejăm și mediul înconjurător. Propunem măsuri de asigurare a calității aerului pe care îl respirăm și de gestionare corectă a apelor uzate. 

Colectarea selectivă a gunoiului menajer și procesarea responsabilă a deșeurilor vor deveni reguli generale la nivelul întregului municipiu. Străzile din toate cartierele Brașovului trebuie să aibă asfalt sau pavaj de cea mai bună calitate.

Nu în ultimul rând, un oraș nu poate fi curat fără coșuri de gunoi și toalete publice.

Brașov - orașul pietonilor, al bicicliștilor și al traficului relaxat

Problema poluării, resimțită din ce în ce mai acut de brașoveni, este, într-o proporție semnificativă, generată de trafic. Pentru a renunța la mașina personală, cetățenii Brașovului au nevoie de alternative.

Ne dorim ca în Brașov și în zona metropolitană transportul public să devină o modalitate de deplasare eficientă și confortabilă. 

Vrem ca toate zonele orașului să fie conectate prin piste de biciclete, ca pietonii de orice vârstă să poată circula în siguranță, iar mersul pe jos să devină o plăcere.

Parcările inteligente, parcările de proximitate, un nou nod intermodal de transport și serviciile de park & ride vor înlătura grija parcării mașinii, atât pentru brașoveni, cât și pentru turiști.

De asemenea, Primăria va încuraja folosirea mașinilor electrice și a serviciilor de car&bikesharing și ride-sharing.

Brașov - orașul istoric dezvoltat armonios

Pentru a crește armonios, Brașovul are nevoie de o nouă strategie de dezvoltare, de un Plan Urbanistic General, făcut de la zero, pe următoarele axe:

✅ o nouă zonare a orașului
✅ protejarea Scheiului, a centrului istoric, a dealurilor și a spațiilor verzi
✅ regenerarea spațiilor urbane
✅ o viziune sustenabilă asupra conectării cartierelor actuale și a extinderii cu noi cartiere și zone industriale.

Grija pentru patrimoniul arhitectural al Brașovului se va reflecta în aspectul și siguranța clădirilor istorice din Centrul Vechi și zona Schei.

Brașovul educat

Brașovul îmbătrânește și rămâne în urmă. E datoria noastră să inversăm acest proces, punând accent pe toate etapele procesului educativ.

Fiecare copil al Brașovului are dreptul la un loc în creșă sau grădiniță, în cartierul unde locuiește.

Avem nevoie de școli sigure, de cantine școlare, de programe after-school și de ateliere educative. Vom încuraja formarea continuă a profesorilor și diversificarea alternativelor sănătoase de petrecere a timpului liber.

Tinerii Brașovului, tot mai puțini, au perspective limitate de studii și dezvoltare de cariere. E timpul unei renașteri a mediului universitar. Aceasta poate fi obținută printr-o repoziționare strategică: specializări noi la Universitate, corelate cu piața muncii, care este într-un proces de transformare accelerat de apariția inteligenței artificiale.

Vom implica în viața cetății, în procesul decizional, în conturarea viziunii despre Brașovul viitorului atât mediul academic, cât și elevii și studenții.

Brașovul cu grijă pentru toți

Un oraș de calibrul Brașovului are nevoie de un Nou Spital Multidisciplinar, nu de pavilioane răspândite prin tot orașul.

Brașovenii merită servicii medicale de calitate, centre medicale de permanență și servicii specializate adresate persoanelor vulnerabile.

Ne dorim un Brașov incluziv, accesibil tuturor categoriilor de cetățeni, cu accent pe sprijnirea celor defavorizați și un oraș al egalității de șanse.

Brașovul administrat corect

Transparența decizională și responsabilitatea în cheltuirea banului public sunt două principii de la care nu mă voi abate. 

Rolul administrației publice este sa fie alături de cetățeni, răspunzând permanent nevoilor acestora. Vreau să readuc brașovenii în centrul deciziilor administrative, prin consultări populare și bugetare participativă.

Trăim într-o epocă digitală, este urgent să modernizăm și să transformăm instituțiile administrației locale.

Ne propunem ca Brașovul să devină lider național în accesarea fondurilor europene.

Brașovul prosper

Viitorul și relevanța unui oraș nu sunt arbitrare. Brașovul are nevoie de o strategie de dezvoltare a mediului economic, de o repoziționare în zona de antreprenoriat și industrii creative.

Pentru a avea o economie efervescentă, trebuie să atragem start-up-uri, să sprijinim antreprenorii și să susținem colaborarea intersectorială.

Administrația publică poate fi un motor în tranziția ecologică, prin susținerea companiilor care adoptă politici regenerative și care pun accentul pe regionalizarea producției și a consumului. Este o oportunitate enormă pentru inovație și pentru antreprenorii locali.

În dezvoltarea turismului brașovean, avem în vedere trei axe: turism outdoor și sportiv, turism de weekend, turism cultural.

Brașovul cultural

Avem nevoie de o repoziționare strategică a vieții culturale brașovene, atât prin valorificarea patrimoniului istoric, cât și prin adaptarea la noile direcții și tendințe din cultura internațională.

Fiind un oraș cu tradiție în turismul montan, extins acum și la turismul de sfârșit de săptămână, valoarea adăugată ar veni dintr-o construcție culturală nouă, care ar atrage și un alt fel de turism, cel cultural.

Principalele axe ale acestei repoziționări vor fi punerea în valoare a patrimoniului și tradițiilor multiculturale ale orașului, revitalizarea și extinderea ofertei muzeale, reinventarea spațiilor și evenimentelor culturale indoor și outdoor, în Brașov și Poiana Brașov.

Brașovul sportiv

Proasta gestionare a patrimoniului sportiv și numirile politice din sportul brașovean au lăsat viața sportivă a Brașovului mult în urmă. Avem nevoie de un stadion municipal, de o sală polivalentă, de baze sportive și de management responsabil și competent.

Prin reconvertirea spațiilor dintre blocuri, prin permiterea accesului la terenurile de sport ale școlilor în afara orelor de curs, prin găzduirea unor evenimente sportive relevante și încurajarea competițiilor școlare, Brașovul poate deveni un oraș al sportului pentru toți și un oraș european de referință pentru practicarea sportului în aer liber.

Implică-te în dezvoltarea Brașovului!

Toate marile schimbări politice din ultimii ani s-au întâmplat pentru că cetățenii au decis să nu stea deoparte. Primul pas este să fii informat.

În fiecare săptămână, trimit brașovenilor pe e-mail detalii legate de activitatea pentru Brașov, inițiative ale societății civile, noutăți despre administrația orașului.