Două facultăți

Am urmat două facultăți – Automatică și Calculatoare (5 ani) și Management (3 ani). Din motivele personale descrise mai jos, licența mi-am dat-o doar în Management.

Atestatul de programator mi l-am luat odată cu terminarea liceului. La examenul de admitere la Automatică am luat 10 la ambele probe. Am realizat însă repede că primii doi ani vor fi doar de matematică, fizică și electronică și am decis să îmi dezvolt pasiunea pentru informatică lucrând ca programator, în paralel cu facultatea.

M-am angajat pe 11 Noiembrie 1998, la o lună și 10 zile de când începusem facultatea. La nici un an după, aveam propria firmă, cu clienți internaționali. La începutul anilor 2000 am fost parte din echipa care a dezvoltat primul demo al unui joc RPG 100% românesc.
Programul facultății presupunea 38 de ore pe săptămână, echivalentul unei norme întregi. Din acest motiv, am fost în mai multe rânduri tentat să renunț, dar nu am făcut-o.

În 2001 a murit bunicul meu, grija bunicii diagnosticate cu Alzheimer revenind tatălui meu. Tatăl meu a murit în 2002, bunica în 2005. Au fost ani în care problemele din familie m-au făcut să stau mai mult pe la Brașov. După o tentativă nereușită de a-mi da licența în 2005 (tema lucrării fiind algoritmi de generare de hărți și de pathfinding pe hărți mari, partea de AI care îmi plăcuse cel mai mult din proiectul de joc la care lucrasem), am decis să mă mut definitiv la Brașov, unde începusem un nou job în IT.

În total, am lucrat 10 ani în IT, cu o pauză de câțiva ani suprapusă pe problemele din familie. Am avut o carieră atipică – multe încercări, multe drumuri noi, dar am făcut parte din echipe faine și inovative și am lucrat cu tehnologii abia apărute în România. Împreună cu echipa pe care o coordonam, am câștigat și un premiu, în 2008, pentru o soluție de arhivare și de management al documentelor și al fluxurilor. Și am mai obținut un lucru important pentru mine: independența financiară, încă de la începutul facultății.

Am editat descrierea din CV, astfel încât să fie clară partea legată de licență și regret că nu am clarificat-o mai devreme. Da, am renunțat la a-mi da licența în 2005, după ce terminasem anul 5 de facultate. Cu mintea de acum poate că aș lua o altă decizie, dar la 20 și ceva de ani și în contextul de atunci a fost decizia cu care am fost împăcat. Am avut noroc că din punct de vedere profesional, au contat mereu doar rezultatele pe care le-am obținut, nu diploma, ITul fiind un domeniu plin de astfel de exemple.